Bemutatjuk olimpikonjainkat: Milák Kristóf

Az úszás századmásodperceken, millimétereken múló versenyein egészen kivételes klasszisnak kell lenni ahhoz, hogy az egyre sűrűbbé váló mezőnyben valaki bármelyik távon méterekkel járjon vetélytársai előtt. Milák Kristóf egyike ezen kevés géniusznak: 2019-ben új dimenzióba emelte a pillangóúszást, és ott is tartotta 2022 nyaráig. Azóta ő került más dimenzióba, azaz mindenki kíváncsian várja, miként végződik a párizsi kaland.

2016-17: áttörés, majd szárnyalás

Az érdi úszóklub ifistái között a 14 éves Milák Kristóf számított a legfiatalabbnak, igaz, motoszkált benne valami, azaz együtt edzhetett a 16 esztendős társakkal, ekkor még elsősorban hátúszóként. Mígnem a csapathoz érkező új mester, a korábban 17 éven át az Egerszegi Krisztinát és Kovács Ágnest kinevelő Szpari-szakosztályban dolgozó Selmeci Attila elkezdte a pillangózás felé terelni, és Kristóf az átmeneti időszak után egyre komolyabb eredményeket produkált.

Az első igazán nagy dobás 2016 nyarán érkezett: ekkor a junior Európa-bajnokságon az ismeretlenségből előretörve simán megelőzte a két évvel idősebb riválisokat 200 pillangón, és a magyar csapat egyetlen férfiaranyát szállította Hódmezővásárhelyen.

2017-ben pedig egyre elképesztőbb tempóban hagyta maga mögött a mérföldköveket: a netanyai junior Eb-ről már három aranyérmet hozott, a kétszázat junior világcsúccsal nyerte meg (1:53.79), amivel aztán a felnőtt vb-n is második lehetett volna, ám a korábban zárult válogatási időszakban még nem tudta megelőzni Cseh Lászlót és Kenderesi Tamást. Így a budapesti világbajnokságon százon állt rajthoz, az előfutamban, a középdöntőben és a fináléban is új junior világrekordot úszott, utóbbi két alkalommal Cseh felnőtt magyar csúcsát is megjavította, és végül 10 ezer ember tombolása közepette második lett a Duna Arénában, avagy 17 évesen megismerte a világ a nevét.

A nyárvégi indianapolisi junior vb-n pedig egyenesen szárnyalt: sportágtörténeti tettként a magyar fiúk mindkét gyorsváltót megnyerték (4×100, 4×200, mindkétszer megelőzve a topfavorit amerikaiakat), Kristóf behúzta a 100-200 pillangó aranyérmét is, és a négy elsőséggel és az 50-en nyert bronzzal a vb legeredményesebb férfiversenyzőjének bizonyult.

Sokkoló idő Debrecenben, és az első felnőtt arany

2018 tavaszán aztán az első igazán komoly jelét adta annak, hogy innentől a 200 pillangón ő lesz a szám elsőszámú favoritja a felnőttek között is: a debreceni országos bajnokságon nem csupán riválisait, de a világ úszósportját is sokkolta 1:52.71-es idejével – ez egyetlen századra volt Cseh László 2008-as, cápadresszes Európa-csúcsától, a 2010 óta tartó textilkorszakban pedig senki sem tudott ilyen jó időt jönni. A szám három gigásza, az amerikaiak 23-szoros olimpiai bajnoka, Michael Phelps, a 2012-es londoni játékok győztese, Chad le Clos és a 2015-ben világbajnok Cseh László fejenként egyetlenegyszer került 1:53-on belülre (mindannyian az 1:52.9-es tartományban) az előző hét esztendőben.

Milák viszont három hónap múlva újfent könnyedén tempózott 1:53-on innen, Glasgow-ban első felnőtt Európa-bajnoki címét szerezte, bár saját bevallása szerint túlságosan ráfeszült arra, hogy felülmúlja a tavaszi idejét, ezért picivel még el is maradt tőle (1:52.79). Mindezt azok után, hogy néhány héttel korábban „pusztító” programot úszott végig a helsinki junior Eb-n, mégis, a szokásos 100-200 dupla mellett 200 és 400 méteres gyorsúszásban is győzött, így nyolcszoros junior Eb-aranyérmesként köszönt el a korosztályos versenyektől. Meg persze ifjúsági olimpiai bajnokként, avagy az igen sűrű nyár végén Buenos Airesben egy „hibaponttal” ismételte meg a helsinki sikereket: 100 pillangón „csak” ezüstérmes lett, viszont 200-on nyert, akárcsak 200 és 400 gyorson is.

2019, 1:50.73: az új dimenzió

Egyértelmű volt, hogy 2019 az ő éve lehet, bár némi betegeskedés miatt az ob-n elmaradt a 2018-ashoz hasonló robbantás, sőt, csupán három tizeddel előzte meg Kenderesit, Szabó Szebasztián pedig legyőzte 100-on. Nyárra viszont Kristóf abszolút csúcsformába lendült, és július 24-én olyasmit tett, hogy a jelenlévők úgy érezték: egy pillanatra a Föld is megállt forogni.

A szám világrekordját ugyanis 2009 óta a 200 pillangó valaha volt legnagyobb mestere, Michael Phelps tartotta: pályája csúcsán, szuperdresszben úszta a legendás 1:51.51-et a római Foro Italico nyitott medencéjében – annak fényében, hogy 2010 után alig sikerült 1:53-on belülre kerülnie a legnagyobbaknak is, ez az idő legalábbis érinthetetlennek hatott, de legalábbis földöntúli teljesítményt feltételezett akár a megközelítése is.

Ehhez képest az utolsó hosszra fordulva a tévéközvetítésben a rekordot jelképező virtuális piros vonal Milák lábainál tűnt fel, melynek láttán a melegítőmedencében és környékén több száz úszó és edző állt meg egyszerre, s meredt a kivetítőre, mert ők pontosan tudták, hogy itt új fejezet kezdődik az úszótörténelemben. A címvédő, Budapesten győztes Chad le Clos egy nappal korábban az középdöntő után azt mondta, egyértelmű, Milák lesz az, aki új dimenzióba emeli a pillangóúszást, ám arra a dél-afrikai sem gondolt, hogy mindez 24 órán belül megtörténik. Az 1:50.73-as világrekord elképzelhetetlen szintet jelentett a 200 pillangó históriájában, miképp az is hihetetlennek hatott, hogy az új bajnok nyolcméteres előnnyel nyerte meg a finálét.

Ezek után hovatovább csupán zárójelben érdemes megemlíteni, hogy a 19 éves fiatalembert kissé „maga alá temette” a korszakos teljesítmény (akárcsak egy évvel korábban élete első felnőtt Eb-aranyának élménye), így százon újfent csak a negyedik hely sikeredett, de ez akkor rajta kívül senkinek nem jelentett csalódást.

Csúcson Tokióban

Azaz minden adott volt, hogy 2020-ban elhódítsa az olimpiai bajnoki címet is – erre azonban egy esztendőt kellett várnia, ráadásul a világjárványt Kristóf is megszenvedte, ősszel ugyanis komolyabban megdolgozta őt a koronavírus. Ennek egyenes következményeként két év után először (és 2022-ig bezárólag utoljára) másodikként ért csupán célba egy nagypályán leúszott 200 pillangón: a novemberre tolódott országos bajnokságon Kenderesi Tamásnak sikerült megelőznie (igaz, százon és 200 gyorson azért nyert).

2021-ben viszont jött, aminek jönnie kellett. A tavaszi ob-n, a Duna Arénában 1:51.40-nel nyerte meg a tokiói menetrend miatt délelőtt rendezett döntőt, amivel ismét sokkolta valamelyest az úszóvilágot – azzal pedig a hazai mezőnyt, hogy a 100 pille elsősége mellett 50-től 400-ig négy gyorsúszó-távon is begyűjtötte az aranyakat.

Ezek után a májusi, budapesti Eb-n ismét csaknem kirepült a medencéből: 1:51.10-zel győzött, azaz egy hónapon belül kétszer úszott Phelps régi világrekordján belül – ráadásként 50.18-as országos rekorddal végre a 100 pillangót is megnyerte.

A tokiói játékokon csupán az volt a kérdés: képes-e újból világcsúccsal győzni – a finálé reggelén viszont kissé elvarázsolódott, idővel teljesen felborult a szokványos ráhangolódási és melegítési rendje, ami végül egy úszódressz-szakadásban csúcsosodott ki. Ez annyira kizökkentette a koncentrációját, hogy végül „csak” 1:51.25-ös olimpiai csúccsal győzött, amit a célban kővé dermedt arccal vett tudomásul. Rajta kívül Tokióban továbbra sem tudott senki 1:53-on belülre kerülni, míg ő négy hónapon belül háromszor úszott 1:51-es időt. Hogy milyen félelmetes formában érkezett a játékokra, azt igazán a 100-as döntőben mutatta meg. Itt a verhetetlennek tűnő amerikai sprinter-fenomén, a 2017-ben és 2019-ben is hét-hét vb-aranyat szerző, Tokióban pedig 50 és 100 gyorson és pillangón diadalmaskodó Caeleb Dresselt „hajszolta” világcsúcsig (ez volt az olimpia egyetlen egyéni rekordja), és a hajrában csaknem ledolgozta méteres hátrányát, 49.68-cal pedig új Európa-csúcsot állított fel.

Tokiót követően a váltás mellett határoztak edzőjével, miután a korkülönbség mindinkább áthidalhatatlannak tűnt Selmeci Attilával. Az év végén, immár Virth Balázs irányítása mellett, először próbálta ki magát rövidpályás világversenyen, ám a kazanyi Eb-n csupán ezüstérmes lett 200-on, ráadásul újfent elkapta a koronavírust – ám ettől még egészen fantasztikus esztendőt zárt.

2022: újabb világrekord és aranyhalmozás

A szárnyalás aztán folytatódott 2022-ben is. Igaz, ismét egy komolyabb betegség hátráltatta tavasszal, így az ob-n „csendben” nyert három-három arany- és ezüstérmet, ám a júnusi, budapesti világbajnokságon újfent óriásit alakított. Ötezer néző űzte a Duna Arénában, és Miláknak most sikerült az, ami Tokióban nem: 1:50.34-gyel megjavította saját világrekordját – melynek abszolút értékét talán a FINA tv szakkommentátorának mondata adja vissza leginkább, aki a százas fordulónál (51.89) közölte: „ez gyorsúszó részidő” (azaz ennyire a 200-as gyorsúszók kezdik a számukat). Ez a győzelem volt egyébként a 100. magyar vb-érem valamennyi diszciplinát figyelembe véve.

A nyitónapon úszott 46.89-es száz métere a végül 5. helyen záró gyorsváltóban már jelezte, ismét kivételes formában van – és ez később százon is visszaköszönt, ahol megint csak simán győzött, így az Eb után a vb-n is megcsinálta a duplát a Duna Arénában (a mentális problémákkal küzdő Dressel a vb harmadik napján hazarepült Amerikába).

A Covid miatti versenynaptár-rendeződés okán a vb után három hónappal Eb-t is rendeztek, és Rómában folytatódott a diadalmenet. A vb után egy másik „100-as”-ban is főszerepet játszott Kristóf rögtön a nyitónapon: befutóként ellenállhatatlanul jött, és az első helyre hozta be a 4×200-as gyorsváltót, ami a magyar úszósport 100. Eb-aranyát is jelentette – egyszersmind azt is, hogy öt évvel Indianapolis után ugyanabban a felállásban immár a felnőttek között is a legjobbnak bizonyult a Milák Kristóf, Németh Nándor, Holló Balázs, Márton Richárd kvartett.

Az újjáalakított Eb-programban Miláknak ezúttal a kétszázat kellett utoljára leúsznia – addig megnyerte a százat, régi tervét nem csupán valóra váltva, de igen emlékezeteset nyújtva 47.47 másodperces új országos csúccsal ezüstérmes lett 100 gyorson a világrekordot úszó román David Popovici mögött, és egy újabb heroikus úszással másodiknak hozta be a 4×100-as gyorsváltót is. Végül igen emlékezetes módon, edzőtársa, Márton Richárd második helyének sokkal jobban örülve szerezte meg zsinórban harmadik Eb-aranyát 200-on – hogy minden idők hetedik legjobb idejével (1:52.01) nyert, erre szinte már nem is ügyelt. Holott négy év alatt 11-edszer úszott 1:53-on belül, korábban az úszósport történetében öten együtt mindösszesen 10-szer voltak erre képesek (ebből Phelps ötször, és még négyen egyszer-egyszer). 2022 végén az örökranglista első 10 idejéből immár 7 volt Miláké s csupán 3 Phelpsé, a csak textilben elért eredményeknél pedig az arány 9-1.

„Kíváncsian várom, még mi van bennem”

S hogy mi jöhet még? Nos, álljon itt két, nagyon jellemző idézet egy-egy interjúból, ami tökéletesen megmutatja, mi hajtja a zsenit az újabb és újabb sikerek felé.

„Mostanában a 100 pillangót szívügyemnek tekintem, szeretnék úgy is jól úszni, hogy nincsen nyulam, nem degradálva senkinek a sportteljesítményét ezzel a kijelentésemmel, de nekem az lenne a legnagyobb élmény, ha egyedül is, elöl haladva nemcsak 200 pillangón, hanem más számokban is ugyanezt a teljesítményt tudnám hozni. Engem ez tenne a legboldogabbá, ám az addig vezető út nagyon hosszú, nagyon sokat kell edzenem, nagyon össze kell szoknunk a csapattal, és tényleg kíváncsian várom, hogy még mi van bennem. Tényleg a türelmetlenség szól belőlem és a kíváncsiság.”

Továbbá:

„Nem szeretnék megelégedni, sem hátradőlni. Egyelőre csak olyan szinten foglalkozom a sikerek feldolgozásával, amit a szakmai és emberi része megkövetel. Igyekszem megmaradni annak, aki voltam, egy szerethető karakternek. A szakmai elemzés minden egyes versenyt követően megtörténik, ezen a szinten foglalkozom a versenyekkel. Előttem még nagyon sok van, szeretnék dolgozni, vannak céljaim, céltudatos vagyok. Csak a hetedik napon szeretnék megpihenni.”

Fél gőzzel is Európa-bajnok

Hogy Pillangó Úr(fi) végül is 2023 nyarát tekintette-e a hetedik napnak (idézett nyilatkozata fényében), azt talán egyszer megtudjuk. Ugyanakkor tény, azok után, hogy a 2023-as áprilisi országos bajnokságon ismét „sétált” egy 1:52-es időt Kaposvárott (pályafutása során 12. alkalommal úszott 1:53-on belül), májusban sokkoló bejelentést tett: úgy érzi, pihenésre van szüksége, ezért kihagyja a nyári világbajnokságot. Azt azonban megígérte, hogy ősztől újra teljes erőbedobással kezdi újra a felkészülést.

Ez végül is nem feltétlenül történt meg úgy, ahogy egy kívülálló gondolná, meg ahogy a szakemberek várták volna. Kristóf a szeptemberi munkakezdést követően meglehetősen random módon látogatta az edzéseket, egyre komolyabb dilemma elé állítva edzőjét, Virth Balázst. Nyilvános visszatérése végül áprilisban történt meg: a 2022-es római Eb után az országos bajnokságon versenyzett először. A rövidebb távokon – nem utolsósorban az eseményt megelőző edzőtáborban valahára normálisan elvégzett munkának köszönhetően – hasított, 200-on viszont látszott, hogy az állóképessége még nem az igazi, elvégre 1:54.90-nel nyert.

Májusban a Mare Nostrum barcelonai állomásán olyasvalami történt vele, ami nemzetközi viadalon még soha: legyőzték 200 pillangón (egy relatíve ismeretlen koreai, Kim Szeop), 1:55.6-os ideje minden volt, csak nem biztató. Hanem négy nappal később, Monte-Carlóban bement 1:54 alá, azaz úgy festett, helyreállóban van a világ rendje.

A júniusi, belgrádi Eb-n gyűjtött éremkollekciója szintén ezt igazolta, hiszen akárcsak a 2022-es vb-n és Eb-n, újfent megcsinálta a 100-200 duplát, igaz, a hosszabbik távon ismét 1:54 alatt ért a falhoz. Ezzel egy időben leendő legnagyobb riválisa, Leon Marchand is hasonlót úszott a francia bajnokságon, és az amerikai olimpiai válogatót is ugyanilyen győztes idő született, azaz elég nehéz volt belőni, hogy ebből mi sül ki a párizsi játékokon, július végén.

A Bemutatjuk olimpikonjainkat: Milák Kristóf bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.