Esős, hűvös időben dőltek el a bajnoki címek a Gravel OB-n

Szeptember 15-én első alkalommal rendeztek a gravel szakágban országos bajnokságot, melynek végül többszöri módosítás után a szőlőiről híres Etyek adott otthont. Az előrejelzésekhez képest az időjárás kegyes volt az indulókhoz, nagyobb csapadékmennyiséget megúszva, helyenként szemerkélő esőben teljesítették a távokat a versenyzők. Az elit férfiaknál a 140 km-es távon nagy csatában Dina Márton bizonyult a legjobbnak, míg a nőknél 105 km-en Vass Anna győzött magabiztosan.

A Magyar Kerékpáros Szövetség legfrissebb szakágában már az első évben rendeztek Magyar Kupasorozatot, mely 5 futam után július végén zárult. Ezután a szezonban már nem maradt más verseny a hazai versenynaptárban, mint az I. Bianchi Gravel Országos Bajnokság, amit eredetileg a nyáron terveztek megrendezni, majd átkerült szeptemberre és végül helyszínt is kellett módosítani, így történt hogy szeptember 15-én Etyek bizonyult kiváló házigazdának a rendezvény számára. Sajnos pont erre a hétvégére érkezett meg az esős időjárás nagy csapadékmennyiség kíséretében, ezért a szervezőknek a B tervhez kellett nyúlnia, azaz az eredetileg tervezett nyomvonal helyett az esőpályán kellett megrendezni a versenyt. Az új pálya esős körülmények között is teljesíthető volt gravel kerékpárral, mindössze pár száz méter földes utat tartalmazott, ami fel tudott ázni. A 35 km-es 375 méter szintkülönbséget tartalmazó körből a hosszú távos férfiaknak (felnőtt, master, grand master) 4-et, míg a felnőtt és master nők számára 3-at kellett teljesíteni, a két körös rövid távon az U19-es fiúk és lányok, a grand master nők és a senior férfiak versenyeztek.








Az éjszakai nagy mennyiségű csapadék után a verseny reggelén borongós, esős idő fogadta a bringásokat Etyeken, szerencsére az ígért viharos szél jelentősen megszelídült és csak minimális mennyiségű esőt jósoltak a verseny idejére, sőt az előrejelzés szerint a nap is kisüthetett. A rajtba eddig nem látott mennyiségű elit versenyzőt szólítottak be, többek között rajthoz állt az OB-n Dina Márton, Szatmáry András, Palumby Zsombor, Szarka Gergely, Kárpáti Bálint, igazán népes mezőny küzdött a legjobbnak járó bajnoki trikóért. A nőknél is az átlagnál nagyobb mezőny tette tiszteletét, a Punk Adrienn, Buzek-Kiss Vera páros mellé hazalátogatott Vass Anna is az OB-ra, és a master nőknél is bőven meg tudták tölteni a dobogót.

A verseny egy emelkedővel kezdődött, ahol Dina Márton gyorsan szelektálta a mezőnyt, az első kör végére öten maradtak elöl, míg a harmadik kört már csak Szatmáry Andrással ketten kezdték meg az élen.  A sok aszfaltot tartalmazó pályán meglepő módon atomjaira hullott szét az OB mezőnye, többnyire egyesével haladtak a bringások, amiben nagy szerepet játszhatott az a pár rövid sáros szakasz, ahol könnyű volt elesni és hátrányt összegyűjteni.

Elsőként a két körös futam indulói fejezték be a versenyt, ahol az U19-es korosztályban Kiss Benedek nyert, aki tudta tartani a tempót az élen az elit férfiakkal, mögötte a második helyen Zsembery Boldizsár ért célba, míg a harmadik helyet Berencsi Benedek szerezte meg. A grand master nőknél Pénzes Erzsébet nyerte meg a korosztályát Dr. Budai Péterné előtt, míg az U19-es nők között Pákolicz Gréta lett a magyar bajnok. A senior férfiaknál Papp Misi, Simonyi Ákos, Nemcsics Ákos lett az első három helyezett, míg a senior nőknél Polereczky Éva szerezte meg a bajnoki címet.

Hosszútávon a felnőtt nők értek elsőként célba, akiknél Vass Anna már az elején ellépett a többiektől és az előnyét egészen a célig növelte. A második helyen Buzek-Kiss Vera haladt át a célvonalon, míg a bronzérmet Punk Adrienn szerezte meg. A felnőtt férfiaknál a Dina Márton – Szatmáry András duó sokáig haladt együtt, de az utolsó körben Dina Marci ott tudta hagyni az ellenfelét megnyerve a bajnoki címet. A 3. helyen közel 8 perc hátránnyal Palumby Zsombor ért célba. A master férfiaknál Cser Gábor aratott magabiztos győzelmet Jurák András és Lipka Balázs előtt, a grand mastereknél pedig Filepkó Gábor, Specziár Viktor, Rácz Szabolcs lett a végső sorrend.

Az időjárás megtisztelte a versenyt, csak a célba érkezés után az eredményhirdetés alatt kezdett szakadni az eső, de akkor már a versenyzők fedett helyen voltak.

EREDMÉNY

2024vas15szepEgész napÚj dátumBianchi Gravel Országos BajnokságEtyek – LátogatóközpontSzakágGravelKategóriaMKSZ Országos Bajnokság

Magyar Kerékpáros Szövetség